Voedselvoorziening

Ons voedsel is niet meer zo gezond als het vroeger was. Dat geldt ook voor ons groente en fruit. Deze bevatten lang niet meer zoveel voedingswaarden die ze vroeger hadden. Daarnaast is er tal van voeding waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze gezond zijn, zoals brood en zuivel, terwijl de werkelijkheid toch net even anders ligt. En er zijn levensmiddelen die nog steeds veel geconsumeerd worden, maar feitelijk gewoon schadelijk zijn, zoals bijvoorbeeld geraffineerde suiker.

Wat we willen realiseren is akkerbouw op basis van diversificatie, zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit zorgt voor kwalitatief betere en gezondere voeding. Belangrijk is ook de distributie van het gezondere groente en fruit, dat met name via boerenlandwinkels verzorgd zal worden.

In september 2021 zijn we begonnen met een pilot waarbij we kleinschalig zijn begonnen met het verbouwen van voedsel, zowel buiten als binnen. Het is de bedoeling dat we over meer landbouwgrond kunnen beschikken om het concept van de Gezonde Samenleving te kunnen uitrollen. Behalve landbouwgrond willen we ook meehelpen met het oprichten van een of meerdere boerenlandwinkels met biologische producten, te beginnen hier in de Achterhoek. We zoeken mensen die dat willen runnen.

Daarnaast willen we als kenniscentrum boeren en tuinders bijstaan in de transitie naar biologische teelt. De kennis is aanwezig maar het concrete concept wordt nu nog ontwikkeld.